Als u merkt dat een link naar een artikel of website niet werkt, als u vragen of suggesties hebt, of als u een artikel in de Kennisbank wilt laten opnemen, laat het dan hier a.u.b. even weten!

Kennisbank

De Kennisbank bevat informatie die te maken heeft met afstammingsvragen en met de levenslange indringende gevolgen die de moderne voortplantingstechnieken voor een kind kunnen hebben. Verder in deze Kennisbank artikelen over Systemisch Werk en familiesystemen.

Zoeken

Categorieën

󰅁 Terug naar Maureen Davis.nl

Dienstplichtigen in Zweden werden onvrijwillig vader na sperma-afgifte in jaren zestig en zeventig

Categorie:

Voortplantingstechnieken | Wetenschap | Ethiek

De Volkskrant
|
25
October 2023

Dit blijkt uit onderzoek van het Zweedse onderzoeksprogramma Uppdraggranskning. In een wetenschappelijk project eind jaren zestig en beginjaren zeventig werd de mogelijkheid getest om sperma in vloeibare stikstof in te vriezen. Dienstplichtigen verbonden aan een militair instituut in studentenstad Uppsala kregen een vergoeding als ze sperma leverden voor het onderzoek. De vergoeding was 50 kronen, indertijd goed voor tien dagvergoedingen in het leger.

Uit DNA-onderzoek blijkt nu dat zeker drie van de dienstplichtigen de biologische vader zijn van een of meerdere kinderen die met behulp van het inseminatieprogramma van het ziekenhuis in Uppsala ter wereld zijn gekomen. ‘Het duizelt me een beetje. Ik weet niet hoe ik ermee moet omgaan, zegt een van hen in het programma van de Zweedse publieke omroep SVT.

 

Labels:
donorconceptie
wetenschap
bedrog

Gerelateerde artikelen