Als u merkt dat een link naar een artikel of website niet werkt, als u vragen of suggesties hebt, of als u een artikel in de Kennisbank wilt laten opnemen, laat het dan hier a.u.b. even weten!

Kennisbank

De Kennisbank bevat informatie die te maken heeft met afstammingsvragen en met de levenslange indringende gevolgen die de moderne voortplantingstechnieken voor een kind kunnen hebben. Verder in deze Kennisbank artikelen over Systemisch Werk en familiesystemen.

Zoeken

Categorieën

󰅁 Terug naar Maureen Davis.nl

Gebruik buitenlands zaad neemt toe: internationale wetgeving noodzakelijk

Categorie:

Donorconceptie

Fiom
|
6
December 2023

Afgelopen juli hebben Nederlandse gynaecologen aan Deense spermabanken gevraagd om een limiet te stellen aan het aantal nakomelingen dat een spermadonor wereldwijd kan krijgen. In Nederland mag het sperma van één donor gebruikt worden voor maximaal 12 vrouwen, wat over het algemeen resulteert in zo’n 25 nakomelingen per donor. Deense spermabanken houden zich per land aan de geldende richtlijn maar doordat zij zaad exporteren naar verschillende landen over de hele wereld, kan het aantal oplopen tot honderden nakomelingen per donor. Er is momenteel geen internationale wetgeving die hierop toeziet en om dit te reguleren.

Door het op grote schaal gebruiken van buitenlandse donoren voorzien we in de toekomst problemen voor de betrokken donorkinderen. Daarom pleit Fiom ervoor dat er internationaal wetgeving komt, zodat voorkomen wordt dat een donor wereldwijd wordt ingezet en honderden nakomelingen kan krijgen. Daarnaast hebben wensouders ook een eigen verantwoordelijkheid. Goede informatie vooraf over de consequenties van bepaalde keuzes, is belangrijk. Wensouders kunnen deze informatie vinden bij het Landelijk Informatiepunt Donorconceptie.

Labels:
massadonatie
afstammingsgegevens
wetgeving

Gerelateerde artikelen