Als u merkt dat een link naar een artikel of website niet werkt, als u vragen of suggesties hebt, of als u een artikel in de Kennisbank wilt laten opnemen, laat het dan hier a.u.b. even weten!

Kennisbank

De Kennisbank bevat informatie die te maken heeft met afstammingsvragen en met de levenslange indringende gevolgen die de moderne voortplantingstechnieken voor een kind kunnen hebben. Verder in deze Kennisbank artikelen over Systemisch Werk en familiesystemen.

Zoeken

Categorieën

󰅁 Terug naar Maureen Davis.nl

Duidelijkheid donorkinderen Karbaat

Categorie:

Donorconceptie

|
13
February 2019

Vandaag, woensdag 13 februari, deed de rechtbank van Rotterdam uitspraak in de rechtszaak tegen voormalig fertiliteitsarts Jan Karbaat. Het draaide om de vraag of een eerder veiliggesteld DNA-monster van Karbaat, mag worden gebruikt om verwantschap met 22 donorkinderen vast te stellen. De nabestaanden van Karbaat hebben zich verzet tegen een dergelijk verwantschapsonderzoek. De rechter las vanmorgen om 10.00 uur het vonnis voor. Donorkinderen mogen het DNA van de overleden arts vergelijken met hun eigen DNA, om zo verwantschap te achterhalen. De rechter oordeelt dat de persoonlijke belangen van Karbaat niet direct worden geraakt door het DNA-onderzoek, en dat die belangen niet opwegen tegen dat van de donorkinderen. Door middel van DNA-onderzoek kunnen deze donorkinderen nu uitsluitsel krijgen over of Karbaat hun biologische vader is. Zo kan er voldaan worden aan hun recht op afstammingsgegevens.

Labels:
No items found.

Gerelateerde artikelen