No items found.
Als u merkt dat een link naar een artikel of website niet werkt, als u vragen of suggesties hebt, of als u een artikel in de Kennisbank wilt laten opnemen, laat het dan hier a.u.b. even weten!

Kennisbank

De Kennisbank bevat informatie die te maken heeft met afstammingsvragen en met de levenslange indringende gevolgen die de moderne voortplantingstechnieken voor een kind kunnen hebben. Verder in deze Kennisbank artikelen over Systemisch Werk en familiesystemen.

Zoeken

Categorieën

󰅁 Terug naar Maureen Davis.nl

Moesson

Categorie:

|
14
October 2014

(foto: Moesson) In 1954 repatrieert de Indische schrijver en journalist Tjalie Robinson (pseudoniem van Jan Boon 1911-1974) naar Nederland. Zoals bij zoveel Indische mensen is er na de onafhankelijkheid voor hem geen toekomst meer in Indonesië. Uiteindelijk repatriëren zo’n 300.000 Indische Nederlanders naar Nederland. Eenmaal in Nederland merkt Tjalie dat veel Indische repatrianten, verspreid over het hele land, zich een vreemde eend in de bijt voelen. Ontheemd, van hun wortels weggerukt, vol heimwee. In 1958 doopt Tjalie Onze Brug om tot Tong Tong. Vanaf dat moment staan Indische mensen zélf en hun ervaringen centraal in het tijdschrift. Tong Tong wordt hun reddingsboei en Tjalie wordt legendarisch. Vanaf de dood van Tjalie Robinson in 1974 wordt zijn echtgenote Lilian Ducelle (pseudoniem van Lilly van Zele, 1919) directeur en hoofdredacteur. ‘Ik kan mijn man niet vervangen, maar ik kan wel zijn werk voortzetten,’ zegt ze. En dat doet ze. Zij doopt het blad in 1978 om tot Moesson. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig, wordt Moesson qua opmaak steeds meer een tijdschrift: meer foto’s – zowel op de cover als in het binnenwerk. En kortere stukjes, worden geleidelijk aan vervangen door langere artikelen. Ralph is in 1985 de eerste hoofdredacteur – en later directeur - van de tweede generatie, hoewel hij zichzelf tot de ‘anderhalfste’ generatie rekent. In 1991 neemt Lilian Ducelle officieel afscheid van Moesson. In maart 1993 vervangt Vivian Boon, de dochter van Tjalie en Lilian, Ralph Boekholt. Moesson verhuist in 1995 van het legendarische redactieadres aan Prins Mauritslaan 36 in Den Haag - ruim 35 jaar lang had de deur daar open gestaan voor iedereen die wat op zijn of haar Indische lever had of die gewoon wilde mampir - naar het huidige kantoor in Amersfoort. De Indische gemeenschap heeft de afgelopen vijftig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn twee hele nieuwe generaties volwassen geworden, die zich ieder op hun eigen manier zeer betrokken voelen bij hun achtergrond. Met hoofdredacteur Marjolein van Asdonck is in 2001 de derde generatie Moesson komen versterken. De redactie streeft er nog altijd naar een blad samen te stellen, waarin alles staat wat Indische mensen van nu interesseert. In al hun verscheidenheid.

Labels:
No items found.

Gerelateerde artikelen