Nieuws en actualiteiten

Op deze pagina vindt u nieuws over interessante bijeenkomsten, conferenties en andere belangrijke evenementen en gebeurtenissen. Voor actuele artikelen, documentaires, boeken en andere publicaties op het gebied van afstammingsinformatie kunt u terecht op de pagina Kennisbank.  

 

Opstellen richtlijn voor counseling donorconceptie dringend nodig | promotie Marja Visser UvA 14 maart 2018

Er is meer eenheid nodig in het counselingbeleid van fertiliteitsklinieken op het gebied van gameetdonatie. Daarnaast moeten counselors beter toegerust worden. Tot die conclusies komt Marja Visser die deze week promoveerde met haar proefschrift 'Psychosociale counseling bij behandeling met donorsperma (externe link)'. Marja onderzocht daarvoor ervaringen en behoeften van ouders, spermadonoren en donorkinderen. Als rode draad in het proefschrift komt de behoefte en het belang van openheid bij de betrokkenen naar voren. Klik hier voor het hele bericht van Fiom


Fiom 'Wie is de donor?!' Seminar 3: DNA: zoeken en matchen

Dinsdag 24 april 2018, 12.30 - 17 uur, Seats2Meet (Amersfoort CS)

Tijdens dit derde seminar zal het gaan over de mogelijkheden die DNA biedt bij het zoeken naar verwanten, en de snelle ontwikkelingen hierin. 

Nieuwe technieken bieden nieuwe mogelijkheden; wat zijn de kansen en wat de valkuilen? En, waarom is het contact tussen donorkinderen van dezelfde donor eigenlijk belangrijk voor betrokkenen? 

Klik hier om je in te schrijven


Liesbeth Staats maakt serie De Baby-industrie voor KRO/NRCV

liesbeth-staats.jpgEind maart is er een nieuwe serie over de vruchtbaarheidsindustrie op NPO 2 te zien. Mensen die ongewenst kinderloos zijn, zouden vaak bereid zijn grof geld te betalen om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. In de vierdelige serie De baby-industrie neemt Liesbeth Staats de industrie daaromheen onder de loep.

In Nederland is het verboden om een vrouw te betalen om een kind voor je te dragen of een eicel te doneren. Mensen die zelf geen kinderen kunnen krijgen maar ze wel willen, zoeken steeds vaker hun heil in het buitenland, aldus de programmamakers. Staats bezoekt in de serie vier landen waar de baby-industrie booming business is.

De kijker krijgt ook de keerzijde van de roze wolk te zien. De vurig gewenste baby maakt ouders zielsgelukkig, maar eiceldonoren en draagmoeders komen er vaak slechter en ongelukkiger vanaf. Het programma van KRO-NCRV is vanaf donderdag 22 maart op NPO 2 te zien.

Bron: Nu.nl/BM

Klik hier voor meer informatie over de serie


27 november 2017, 6 februari 2018 en 24 april 2018 | Drieluik Seminar 'Wie is de donor?!'

fiom-seminar-drieluik-wie-is-de-donor-afstamming-kid-fiom-1.pngHet thema donorverwantschap staat dit jaar in het middelpunt van de belangstelling. De ontwikkelingen rondom de voormalige spermakliniek Bijdorp, het gebruik van buitenlands donorsperma, de zoektocht van donorkinderen naar hun donoren, de oproep van minister Schippers aan donoren om zich bekend te maken: het is actueel en er is sprake van snelle ontwikkelingen die weer nieuwe vragen oproepen.

Op drie middagen organiseert Fiom het Seminar 'Wie is de donor?!'. Hier wordt vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar spermadonatie, openheid over afstamming en matchen via DNA. 

  • maandag 27 november 2017    Spermadonatie, een veld in beweging
  • dinsdag 6 februari 2018            Vormgeven aan openheid over afstamming
  • dinsdag 24 april 2018                DNA: zoeken en matchen

Klik hier voor meer informatie over de drie seminars


juni 2017 | Fiom jaarverslag 2016

Steeds meer mensen wisten Fiom te vinden en bereiken: zowel mensen met een hulpvraag als professionals, politici, studenten en journalisten.

Lees hier het Fiom jaarverslag 2016


donor-detectives-cropped-logo-voor-facebook-banner.png

30 mei 2017 | Oprichting Donor Detectives

Donor Detectives NL/BE is opgericht en wordt gerund door ervaringsdeskundigen. Zij ondersteunen mensen die geboren zijn vanuit (anonieme) zaad en/of eiceldonatie, omdat zij van mening zijn dat iedereen recht heeft op zijn of haar ontstaansgeschiedenis en de mogelijkheid een band op te bouwen met je biologische familie.

Donor Detectives biedt een helder overzicht van alle stappen die je als donorkind kunt zetten op zoek naar jouw ontbrekende biologische ouder(s). Donor Detectives: 'Wij hebben dit zelf gemist in onze zoektochten en hopen andere donorkinderen hiermee op weg te kunnen helpen.'

Klik hier om naar de website van Donor Detectives te gaan


17 februari 2017 | Congres kind en ouders in de 21e eeuw

Op 7 december 2016 heeft de Staatscommissie Herijking Ouderschap haar rapport ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’ uitgebracht. Zij heeft daarin aanbevelingen gedaan over onder meer meerouderschap en meeroudergezag, draagmoederschap, de positie van de ongehuwde ouder en de procespositie van minderjarigen. De Minister van Veiligheid en Justitie heeft in een eerste reactie aangegeven te onderschrijven dat er meer flexibiliteit moet komen in vormen van juridisch ouderschap. Ook heeft hij aangegeven dat hij de opvattingen van betrokken organisaties over het eindrapport wil vernemen. Daarbij zal worden ingezoomd op de vier bovengenoemde thema’s, waarover per deelthema van gedachten kan worden gewisseld. Een verslag van de hiermee verzamelde opvattingen en meningen zal worden verzonden aan de Eerste en Tweede Kamer en zal worden gebruikt voor de verdere beleidsvorming naar aanleiding van de voorstellen van de Staatscommis.sie. Het congres vindt plaats op 17 februari 2017 in Evenementenlocatie Inn Style te Maarssen. Van het congres zal een verslag worden gemaakt ten behoeve van de Eerste en Tweede Kamer. Daarin zal per thema een overzicht worden gegeven van de besproken voor- en nadelen, meningen en opvattingen.

Programma

09.30 uur               Inloop
10.00 uur               Welkom door de dagvoorzitter
10.05 uur               Opening door mw. Michèle Blom, directeur-generaal Straffen en Beschermen
10.20 uur               Toelichting op het rapport door dhr. Aleid Wolfsen en mw. Wilma Eusman, 
                               voorzitter resp. lid van de Staatscommissie Herijking Ouderschap
11.00 uur               In verschillende werkvormen worden meningen en opvattingen verzameld over
                               de 4 thema’s, onderbroken door een lunch van 13.00-14.00 uur
16.00 uur               Plenaire afsluiting
16.30 uur               Borrel

Achtergrondinformatie |  Klik hier om het rapport van de staatcommissie en de kabinetsreactie te lezen.


17 januari 2017 | Internationaal symposium 'The meaning of genes in the context of donor offspring'

Op 17 januari 2017 organiseren de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven het symposium 'the meaning of genes in the context of donor offspring'. Het symposium vindt plaats op de Universiteit van Antwerpen en is gratis toegankelijk. Talrijke internationale sprekers, waaronder Fiom, gaan tijdens het symposium in op het onderwerp 'genen en donorconceptie'. Lees hier meer over dit symposium.


28 en 29 december 2016 | Mogelijk verkeerde vader door fout ivf in laboratorium UMC | reacties van Sophie Raeymaekers en Maureen Davis in de Telegraaf: 'Je bent een fout van het ziekenhuis'

201612-29-je-bent-een-fout-van-het-ziekenhuis-de-telegraaf-.jpg201612-29-je-bent-een-fout-van-het-ziekenhuis-maureen-tekst-telegraaf-.jpgLees hier het artikel 'Mogelijke verkeerde vader door fout ivf'Lees hier het artikel 'Je bent een fout van het ziekenhuisLees hier het artikel 'Grondbeginselen embryologie met voeten getreden'Lees hier de reactie van counselor/coach Maureen Davis


7 december 2016 | Rapport Commissie Herijking Ouderschap

201612-07-voorblad-rapport-cie-herijking-bijgesneden-.jpgOp 7 december jl. heeft de Staatscommissie Herijking Ouderschap in haar rapport aanbevelingen gedaan over onder meer meerouderschap en meeroudergezag, draagmoederschap, de positie van de ongehuwde ouder en de procespositie van minderjarigen. De Minister van Veiligheid en Justitie heeft in een eerste reactie op het rapport aangegeven te onderstrepen dat er meer flexibiliteit in vormen van juridisch ouderschap moet komen. Ook heeft hij aangegeven dat hij de opvattingen van betrokken organisaties over het eindrapport wil vernemen en het draagvlak voor de aanbevelingen wil toetsen door middel van een congres.

Congres ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’ – Rapport Staatscommissie Herijking Ouderschap vindt plaats op 17 februari 2017. Nadere uitwerking van het programma volgt binnenkort. 

Op 7 december jl. heeft de Staatscommissie Herijking Ouderschap in haar rapport aanbevelingen gedaan over onder meer meerouderschap en meeroudergezag, draagmoederschap, de positie van de ongehuwde ouder en de procespositie van minderjarigen. De Minister van Veiligheid en Justitie heeft in een eerste reactie op het rapport aangegeven te onderstrepen dat er meer flexibiliteit in vormen van juridisch ouderschap moet komen. Ook heeft hij aangegeven dat hij de opvattingen van betrokken organisaties over het eindrapport wil vernemen en het draagvlak voor de aanbevelingen wil toetsen door middel van een congres.

Congres ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’ – Rapport Staatscommissie Herijking Ouderschap vindt plaats op 17 februari 2017. Nadere uitwerking van het programma volgt binnenkort. 

Download hier het rapport van de Staatscommissie Herijking OuderschapReactie Minister Van der Steur op het rapport


22 juni 2016 | Oproep van een spermadonor aan andere donoren: 'Schrijf je in bij de Fiom KID-DNA databank!' 


1 juni 2016 | Fiom jaarverslag 2015 staat online

Benieuwd naar wat Fiom in 2015 heeft gedaan op het gebied van ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen? Lees ons jaarverslag! Met trots presenteren we ons online jaarverslag over 2015. Alle resultaten van Fiom hebben we overzichtelijk onder elkaar gezet. Zo kun je lezen hoe Fiom in 2015 haar expertise en kennis heeft uitgewisseld, hoeveel ongewenst zwangere vrouwen we hebben begeleid en wat onze resultaten waren op het gebied van onze zoekacties naar familie en de Fiom KID-DNA Databank.

Cijfers alleen zeggen niet zo veel. Daarom kun je in ons jaarverslag ook interviews lezen met cliënten en professionals.

Lees hier het Fiom jaarverslag 2015


18 mei 2016 | Vondelingenkamers alleen noodoplossing

Eind vorige week is in Groningen voor het eerst in Nederland een baby naar een vondelingenkamer gebracht. Alleen is dat verboden in Nederland.

Stichting Fiom is gespecialiseerd in ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Directeur Ellen Giepmans: 'We willen meer aandacht voor alternatieven. Je kunt je bij hulpverleners melden, maar dat is nog te onbekend. Als het echt niet anders kan, is de vondelingenkamer een noodoplossing.'

Luister hier het radio-interview met Ellen Giepmans, directeur Fiom (© ANP, Radio 1, 18 mei 2016)


19 april 2016 | Advies Staatscommissie Herijking Ouderschap uitgesteld tot eind 2016

staatscourant-logo-19-april-2017.png 

Lees hier het Staatsblad van 19 mei 2016


margrite-kalverboer-pat-header.jpg

20 april 2016 | Nieuwe Kinderombudsman beëdigd

De Tweede Kamer heeft de nieuwe Kinderombudsman Margrite Kalverboer beëdigd. Ze moet erop toezien dat de overheid en organisaties de rechten van kinderen naleven. Kalverboer is de opvolgster van Marc Dullaert. Die had graag willen aanblijven, maar hij moest vertrekken omdat de Nationale ombudsman Van Zutphen zijn eigen team wilde samenstellen.

 Lees hier het gehele bericht van de NOS


26 februari 2016 | Samenwerkende jeugdprofessionals vragen kamer om opheldering over benoemingsprocedure Kinderombudsman

‘De Tweede Kamer gaat niet over het personeelsbeleid bij de Ombudsman.’ Dat was kort samengevat de reactie van de verschillende fracties toen bekend werd dat Ombudsman Reinier van Zutphen het contract van Kinderombudsman Marc Dullaert niet wilde verlengen. Maar wie de wet erop naslaat, ziet dat deze uitspraak niet klopt. Daarin staat namelijk dat de Tweede Kamer een substituut-Ombudsman (zoals de Kinderombudsman) mág herbenoemen. Waarom maakt de Tweede Kamer dan geen gebruik van dat recht?

Lees hier verder


dullaert-moet-blijven.jpg

15 februari 2016 | 42.324 ondertekenaars petitie 'Marc Dullaert moet blijven!'

Petitie 'Dullaert moet blijven' is vanmiddag aangeboden aan vaste commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer..... hopen dat het helpt :)


10 februari 2016 | Facebookpagina 'Wij zijn blij met Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer'

Zelfs de Eerste Kamer stelt kamervragen over de Kinderombudsman aan de minister president! 

Klik hier om naar de Facebookpagina te gaan


sign-the-petition-to-restore-original-birth-certificates.jpgSign the petition: an executive order to restore original certificates to adult adoptees

In Nederland vinden we dat heel gewoon: je eigen geboorteuittreksel krijgen! In veel landen landen krijg je als geadopteerde een uittreksel met je de naam van je adoptieouders er op. Deze petitie probeert daar in Amerika wat aan te veranderen, daar tekenen we toch voor?

 

Klik hier om de petitie te ondertekenen!


marc-dullaert.jpg

PETITIE: KINDEROMBUDSMAN MARC DULLAERT MOET BLIJVEN!

Teken hier de petitie Marc Dullaert moet blijven als Kinderombudsman!
 

Het gedwongen vertrek van Marc Dullaert als Kinderombudsman leidt tot verontwaardigde reacties. Een online petitie voor Dullaert is duizenden keren ondertekend en op sociale media regent het steunbetuigingen. Dullaert moet per 1 april vertrekken. Dan loopt de termijn van de Kinderombudsman af. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, wil Dullaert niet voordragen voor herbenoeming of verlenging van zijn termijn.

CDA en D66 hebben om opheldering gevraagd over het besluit van Van Zutphen. De partijen vinden dat het plotselinge vertrek van Dullaert veel vragen oproept, omdat de Kinderombudsman goed werk levert.

Klik hier om alle artikelen over deze onverkwikkelijke zaak te lezen.


1 januari 2016 | Ellen Giepmans nieuwe directeur-bestuurder van Fiom

ellen-giepmans.jpgMet ingang van 1 januari 2016 is Ellen Giepmans de nieuwe directeur-bestuurder van Fiom. Giepmans volgt Rineke van Kessel op, die na 13 jaar haar functie overdraagt.

De Raad van Toezicht licht toe: "Met haar jarenlange ervaring en kennis op het gebied van onbedoelde zwangerschap en afstammingsvragen, vertrouwen we erop dat Ellen de juiste persoon is om de organisatie toekomstbestendig te houden. We zien in Ellen een betrokken directeur, met een groot draagvlak binnen de organisatie."


Ellen Giepmans werkt 12 jaar bij Fiom, waarvan vijf jaar als Manager Strategie en Beleid. Ze heeft een Master Algemene Sociale Wetenschappen en daarvoor onderzoek uitgevoerd naar zwangerschappen door incest.

Giepmans kijkt uit naar haar nieuwe functie: "Ik wil met de organisatie doorgaan op de ingeslagen weg: het verbinden van kennis uit hulpverlening en onderzoek en vanuit die specialistische kennis informatie delen én hulp- en dienstverlening op maat leveren. In samenwerking met andere partijen in het veld, wil ik ervoor zorgen dat we van meerwaarde zijn voor iedereen die vragen heeft over ongewenste zwangerschappen of over hun afstamming."

Per 1 januari is ook een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Fiom aangetreden. Gon Mevis volgt Ruard Ganzevoort op, die vanwege het verstrijken van de zittingstermijn zijn functie neerlegt.


zwangere-vrouw.jpg

Donorkinderen, donoren en (wens)ouders gezocht voor onderzoek (UvA en AMC)

Overweeg je een kind te krijgen met behulp van kunstmatige inseminatie met donorsperma? Heb je op deze manier een kind gekregen? Ben je een spermadonor? Of ben je zelf geboren met behulp van een spermadonor? Lees dan verder!

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) doen onderzoek naar de behoeften aan psychosociale counseling en begeleiding van mensen die te maken hebben (gehad) met kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID).

Kunstmatige inseminatie met spermadonatie kan verschillende vragen op roepen. Goede professionele begeleiding die wetenschappelijk onderbouwd is, kan helpen zulke vragen te beantwoorden. Helaas is er nog niet veel wetenschappelijke kennis. Om deze reden willen de onderzoekers meer informatie verzamelen over de behoeften van (wens)ouders, donorkinderen en spermadonoren met betrekking tot psychosociale counseling en begeleiding, zodat we toekomstige KID betrokkenen nog beter kunnen helpen.

UvA/AMC is op zoek naar (wens)ouders, donorkinderen en spermadonoren die willen meewerken aan dit onderzoek. Wanneer je besluit deel te nemen dan wordt in overleg bekeken of je voor deelstudie I (interviews) of deelstudie II (vragenlijsten) in aanmerking komt. In beide gevallen zal deelname maximaal een uur duren.

Meedoen of meer informatie? Neem dan snel contact op met onderzoeker Anne Schrijvers.


fiom-85-jaar.jpg

26 november 2015 | Fiom 85 jaar | Symposium 'Change'

Ons 85 jarig bestaan vieren wij op 26 november 2015 met het symposium 'Change'. De rode draad van deze dag bestaat uit de ethische dilemma's van vroeger en nu. Binnen dit thema zullen lezingen gegeven worden door Britta van Beers, Marith Volp en Ruard Ganzevoort. Daarnaast is deze dag deels ook ter ere van Rineke van Kessel. Per 1 januari 2016 legt zij haar functie neer als directeur-bestuurder van Fiom.

 


els-de-kruijter.jpg

23 november 2015 | Gevonden

Vondeling Els de Kruijter vertelt aan presentator Joris Linssen wat de impact is om als baby letterlijk aan de kant van de straat gelegd te worden en je afkomst nooit te weten. Maandag 23 november 2015 bij de KRO-NCRV op NPO 1 om 22:15 uur.

Hoe kun je met zo een onzekere start, toch nog je weg vinden in het leven? Is dat een kwestie van geluk, de juiste mensen om je heen of karakter?

Het spoor terug | Els gaat met Joris terug naar het boswachtershuis, de plek waar zij als baby van een paar dagen oud gevonden is. Ze ontmoet de zoon van de boswachter, die zich nog goed kan herinneren dat zijn vader baby Els vond op een bankje in de tuin. Na haar vondst is Els opgenomen in het gezin van een politieman, waar zij een paar weken met veel liefde verzorgd is. Voor het eerst sinds haar vertrek uit het gezin heeft Els een emotionele ontmoeting met de dochter van de politieman.

Hervinden van identiteit | De mensen die op latere leeftijd een grote rol spelen in het hervinden van Els' identiteit komen ook aan het woord: haar adoptiemoeder, de beste vriendin en de dochters van Els. Ze hoopt het antwoord te vinden op de vraag: waarom mag ik er zijn?

Klik hier om de documentaire 'Gevonden' te bekijken


kasuaris-banner.jpg

29 november 2015 |Kasuaris Live Event

Op zondag 29 november 2015 organiseert Kasuaris i.s.m. het Indisch Herinneringscentrum een Indische Salon. Het eerste live event van Kasuaris waar wij met het thema [i]Jouw herinnering, mijn verhaal[/i] op zoek gaan naar herinneringen van jouw Indische, Molukse en/of Indonesische (groot)ouders. Welke link leg jij tussen hun herinnering van toen en je eigen, unieke verhaal van nu?

Hoe worden herinneringen aan en van jouw (groot)ouders jouw verhaal? We gaan met elkaar in gesprek, kijken, luisteren en genieten want de line-up voor de zondagmiddag is meer dan de moeite waard om voor naar het Korzo Theater in Den Haag te komen! Met medewerking van loopbaancoach en auteur Edward Tuheteru en transcultureel familietherapeut Judith Limahelu.

De korte film 'Untuk Selalu' van documentairemakers Andrea van den Bos, Ambar Surastri en Robbert Maruanaija werpt een licht op de verschillen en overeenkomsten tussen de vier grootste groepen  van Indonesische afkomst in Nederland: de Indo’s, de Javaans-Surinamers, de Molukkers en de volbloed Indonesiërs.

Hapje, drankje en muziek en DJ JMAC. Napraten mag maar stil genieten ook!

Klik hier om de korte film Untuk Selalu te bekijken


20151116-kenniscafe-de-balie-met-bonnie-okkema-6.jpgFOTO?

16 november 2015 | Kenniscafé Baby's maken | De Balie, Amsterdam

Voorplanting is al zo oud als het leven op aarde. De invloed hierop van de wetenschap en de mogelijkheden voor nieuwe ouders worden daarentegen steeds groter. Van betrouwbare anticonceptie tot hoogtechnologische ingrepen waarmee erfelijke ziekten niet meer worden overgedragen op het kind, de geneeskunde heeft een heel arsenaal aan methoden ontwikkeld om de menselijke voortplanting naar de hand te zetten.

De geneeskunde zit niet stil. In laboratoria over de hele wereld worden nieuwe methoden onderzocht om koppels te helpen met zwanger worden, wanneer dit niet op de "natuurlijke" manier lukt of kan. Ook wordt er steeds vaker gesleuteld aan embryo’s om genetische defecten te repareren. Ondertussen daalt het geboortecijfer in Westerse landen en beginnen vrouwen op steeds latere leeftijd aan kinderen. Waar liggen de medische en technische grenzen? Staan we op een hellend vlak en kunnen we in de toekomst een zogenaamde ‘designer baby’ uitzoeken? Worden aanstaande ouders voortaan geconfronteerd met een verplichte bloedtest om handicaps en erfelijke afwijkingen op te sporen?

Moderator Martijn van Calmthout spreekt met o.a. voortplantingsbioloog Sjoerd Repping (AMC), ethicus Annelien Bredenoord (UMC Utrecht), stamcelonderzoeker Susana Chuva de Sousa Lopes (LUMC) en Onderzoeker Reproductieve Sociologie Lucy van de Wiel (University of Cambridge) over de voortschrijdende techniek, haar implicaties en de toekomst van baby’s maken.

Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie.

Bekijk hier de video van de avond


eerste-sheet-van-presentatie.png

21 april 2015 | Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Over het belang van en het recht op afstammingsinformatie

Lezing voor de vereniging Familierechtadvocaten Scheidingsmediators (vFAS), regio Rotterdam/Dordrecht | 21 april 2015 ten kantore van SmeetsGijbels Advocaten te Rotterdam. De lezing is gewaardeerd met een 7,7. 

Meer informatie over deze lezing kunt u aanvragen via het contactformulier.


omroeprijswijk.jpg

2 april 2015 | Radio Rijswijk

Op donderdag 2 april 2015 was ik tussen 18:00 en 19:00 uur te gast bij Maud Guldenaar van Radio Indigo, een wekelijks programma van Omroep Rijswijk voor Indische Nederlanders.

 


Commissie Herijking Ouderschap geïnteresseerd in 'Schatgraven in de kelder van tante D.' | Fiom Conferentie Recht op Roots, 20 november 2014, Amsterdam

20141120-fiom-018-aleid-wolfsen-in-gesprek-met-maureen-davis.jpg

 

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Staatscommissie Herijking Ouderschap, bekijkt de inhoudsopgave van ‘Schatgraven in de kelder van tante D.’ op de boekenmarkt van de Fiom Conferentie Recht op Roots, 20 november 2014 in Amsterdam. De Commissie zal voor 1 maart 2016 adviseren over vraagstukken rond het juridisch ouderschap, het meerouderschap (3-ouder-gezinnen), meeroudergezag en draagmoederschap.

Foto © Joyke Veuskens 


hans-van-hooff.jpg

Weten wie je ouders zijn, essentieel voor je identiteit

Op de dag van de Kinderrechten die dit jaar 25 jaar bestaan, organiseert Fiom de conferentie 'Recht op Roots' in Amsterdam. Om aandacht te vragen voor het recht om te weten van je afstamt, zal op donderdag 20 november via ervaringsverhalen en gesprekken het thema 'afstammingsvragen' vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. In Ritme van de Stad legt Hans van Hooff van Fiom uit waarom het zo belangrijk is om te weten wie je ouders zijn.

Klik hier om het radio-interview met Hans van Hooff te beluisteren


fiom-logo.png

20 november 2014 | Recht op Roots, Fiom conferentie over afstammingsvragen

Op 20 november 2014 organiseert Fiom 'Recht op Roots', een conferentie over afstammingvragen. Inspirerende sprekers, ervaringsverhalen, discussies en deelsessies belichten het thema vanuit verschillende invalshoeken. De conferentie biedt een afwisselend programma, waarin d.m.v. presentaties, ervaringsverhalen, een panelgesprek en deelsessies het thema ‘afstammingsvragen’ vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht.

Tijdens de lunch kun je verschillende informatietafels bezoeken, waar een aantal schrijvers hun boek presenteert en met je in gesprek gaat. Ik ben daar ook aanwezig met mijn boek. Andere aanwezige auteurs: Annegriet Wietsma, Stef Scagliola, Linda Sprado-Pols, Renée Wolffs, Marina van Dongen, Nathalie Ji Yun Kranenberg en René Hoksbergen. 

De conferentie vindt plaats in De Nieuwe Liefde in Amsterdam.

Klik hier voor het programma en een terugblik op de conferentie

Compilatiefilmpje 'Terugblik Fiom Conferentie Recht op Roots' 20 november 2014 in Amsterdam.


25 jaar Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind

2014 is een bijzonder jaar. Het VN-Kinderrechtenverdrag bestaat dan 25 jaar, in de hele wereld wordt dit gevierd. In Leiden wordt dit groots gevierd. Waarom? Omdat Leiden kinderrechtenstad bij uitstek is! Zo is aan de Universiteit Leiden de UNICEF-kinderrechtenleerstoel gevestigd. In Leiden staat ook het Kinderrechtenhuis. Het Kinderrechtenhuis is hét kenniscentrum voor kinderrechten, waar verschillende organisaties op het gebied van kinderrechten gevestigd zijn en waar regelmatig activiteiten en evenementen rond kinderrechten georganiseerd. In 2014 zijn er zowel in het Kinderrechtenhuis als in de gemeente Leiden feestelijke activiteiten rondom het 25-jarig jubileum.

25-jaar-ivrk.pngEen derde van de wereldbevolking is kind. Kinderen zijn kwetsbaar, omdat zij vaak afhankelijk zijn van hun ouders en verzorgers. Zij lopen de kans eerder ziek te worden, te sterven of uitgebuit te worden dan volwassenen. Daarom is er door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 20 november 1989 in New York een speciaal verdrag aangenomen, die naast de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de rechten aangeeft die in het bijzonder gelden voor kinderen. Daarom wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd.

Alle kinderrechten staan in het VN-Kinderrechtenverdrag. Een verdrag is een afspraak tussen landen. Bijna alle landen (193 landen) hebben het VN-kinderrechtenverdrag ondertekend en geratificeerd (dat betekent dat het Verdrag in hun land geldt). Alleen de Verenigde Staten, Zuid Soedan en Somalië hebben het VN-kinderrechtenverdrag alleen ondertekend, maar niet geratificeerd. Nederland heeft het VN- Kinderrechtenverdrag geratificeerd en op 8 maart 1995 trad het Verdrag voor het Nederlandse Koninkrijk in werking.

Het VN-Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen, vanaf de geboorte tot aan het achttiende levensjaar. Er staan veel verschillende soorten rechten in het Verdrag. Denk aan het recht op onderwijs, gezondheidszorg en een veilige plek om te leven en tijd om te spelen. Dit noemen we de voorzieningenrechten. Er staan ook beschermingsrechten in: het recht op bescherming tegen mishandeling, kinderarbeid, de gevolgen van oorlog en seksuele uitbuiting. Het Kinderrechtenverdrag bevat ook zogenaamde participatierechten: het recht van kinderen om gehoord te worden in zaken die hen aangaan, het recht op vrije meningsuiting, op vrijheid van geweten, gedachten en godsdienst en het recht op toegang tot informatie uit verschillende bronnen. Eigenlijk worden wel zo'n beetje alle terreinen van een kinderleven vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag.

Klik hier voor meer informatie over de KinderrechtenweekKlik hier voor meer informatie over Defence for Children


Boekpresentatie op vrijdag 24 mei 2014

'Schatgraven in de kelder van tante D., zoektocht naar de onbekende biologische ouder'
Op vrijdag 23 mei 2014 vindt de presentatie van mijn boek om 14:30 uur plaats in Muziekcafe/restaurant De Badcuyp in Amsterdam.

Programma

14:30 uur     inloop en ontvangst
15:00 uur     welkom door Jitske Kingma van Uitgeverij Elikser

  • Maureen Davis spreekt over de totstandkoming en inhoud van haar boek
  • René Hoksbergen, emeritus hoogleraar adoptie, spreekt over 'Respect voor de identiteit van de mens'
  • Else-Marie van den Eerenbeemt, familietherapeut, publicist, onderzoeker ouder-kind relatie, spreekt over 'De existentiële rechten van het kind'
  • Maureen Davis biedt het eerste exemplaar aan Kinderombudsman Marc Dullaert aan
  • Marc Dullaert spreekt over ‘Weten wie je bent: een fundamenteel kinderrecht’
  • boekverkoop en signeren

U kunt zich tot en met 21 mei a.s. aanmelden voor de boekpresentatie bij Roelien Boer-Huisman onder vermelding organisatie/bedrijf, uw naam en het aantal personen dat de presentatie zal bijwonen.

Klik hier om de uitnodiging te downloaden